Літопис села Карпилівка

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

“Літопис села Карпилівка”, написаний в 1895 році місцевим священиком Феофілактом Кошпаневичем – один з небагатьох вцілілих церковно-парафіальних описів, які створювалися за ініціативи Волинського церковно-археологічного товариства наприкінці 19-го століття (посилання на детальний опис Літопису і ініціативи: http://karpylivka.rv.ua/obstavyn-stvorennya-litopysu-sela-karpylivka-ta-mozhlyvosti-poshuku-podibnyh-robit-pro-naseleni-punkty-volyni-i-polissya.html)

Оскільки літопис досить старий і написаний до реформенною формою російської мови, то в школі його лише побіжно демонструють дітям, читаючи лише обрані уривки. Хоча він має велику цінність для громади села, бо містить описи побуту, традиції предків сучасників.

Тому, продовжуючи ініціативу “Карпилівка Онлайн” (//karpylivka.rv.ua), і за сприяння вчителя історії Тетяни Миколаївни Степанець, директора місцевої школи Володимира Васильовича Галушко та допомоги Назарія Юрійовича Мартинюка, Ярославу Щевичу вдалося доставити рукопис на оцифрування в “Цифрову країну”.

“Приємно здивувала швидкість проведення робіт та їх якість. 35 сторінок Літопису перевели в цифровий формат лише за одну годину! При цьому вартість робіт виявилася доступною і близькою до вартості квитків до Києва. Завдяки електронному формату, робота над рукописом буде більш швидкою. Далі ми плануємо опублікувати оригінал рукопису в мережі, перекласти його на українську та перевидати за кошти Програми підтримки книговидання, сприяння книгорозповсюдженню та популяризації історичних досліджень у Рівненській області для використання на шкільних уроках і поширення в музеях” – говорить Ярослав.

Літопис села Карпилівка (Сарненський район)

Джерело: http://digitalcountry.com.ua/category/projects/