ХОЧЕШ ЩОСЬ ЗМІНИТИ – СТАНЬ ЗМІНОЮ!

Извините, этот текст доступен только на “украинский”.

ХОЧЕШ ЩОСЬ ЗМІНИТИ – СТАНЬ ЗМІНОЮ!
Під таким гаслом у Києві за сприяння Малої академії наук відкрилася «DIYA»

30 жовтня Національний центр «Мала академія наук України» відкрив новий простір для креативної молоді – Центр науки і мистецтва «DIYA». Ця принципово нова платформа з повним інструментарієм можливостей, де молоді люди зможуть реалізувати свої творчі і наукові проекти, розташована у приміщенні Національної кіностудії імені Олександра Довженка (пр. Перемоги, 44). За словами директора НЦ «МАНУ» Оксена ЛІСОВОГО, «DIYA» має стати міцним фундаментом змін, яких прагне молодь.

– Гасло центру: «Хочеш щось змінити – стань зміною!» Саме цю істину Мала академія наук завжди прагнула вкласти у своїх учнів. Тому ми вирішили об’єднати зусилля з молодими активістами для формування принципово нової модернової української нації, – зазначив при відкритті центру Оксен ЛІСОВИЙ. – Цей проект існує вже два місяці, і за цей час тут відбулося з півсотні різних заходів. Це музичні, театральні фестивалі, тренінги, семінари і лекції.

Сьогодні у світі існує тенденція до інтеграції. Цей процес відбувається усюди: і в науці, і в політиці, і в економіці, і у педагогіці. Нашим завданням у цьому центрі є спроба поєднати всі прояви життя людини, які їй необхідні для повноцінної діяльності: психологічний стан, фізичне здоров’я, культурний світогляд. Ми хотіли допомогти створити єдиний простір, де були б відображені всі ці сфери, де б кожен зміг знайти для себе зацікавлення як за сферою своєї діяльності, так і поза нею.

Президент Малої академії наук України Станіслав ДОВГИЙ з приємністю відзначив, що основним рушієм проекту є молодь:

– Ми як Мала академія наук, як педагоги, зробили єдине: позбавили вас усіх перепон, усіх формальностей, адміністративних процедур, привели вас сюди, надали приміщення і вітаємо будь-яку вашу ініціативу. Сьогодні ви вже на тій стадії, що все відбувається без нас. Ми можемо вийти на цю сцену, побажати успіхів, але все залежить лише від вас самих, і це прекрасно! Усі, хто прийшли сьогодні сюди, прийшли за власним бажанням та ініціативою, а це означає, що цьому проекту – бути. А наука, музика, творчість – це і є саме життя.

Діяльність центру охопить широке коло інтересів – природничі і технічні науки, інформаційні технології, мистецтво, екологічні проблеми, громадська активність тощо.

– Ми прагнемо створити тут умови, в яких почнуть реально працювати проекти нашої молоді. Окрім того, будемо проводити освітні заходи – лекції, семінари, форуми, а також мистецькі події – виставки, концерти, фестивалі. Так ми продемонструємо, що наука та культура мають йти пліч-о-пліч, доповнюючи одне одного, – зауважив керівник ЦНМ «DIYA» Микола МАРУСИК.

Уже на відкритті центру організатори продемонстрували широкий спектр своєї діяльності. Зокрема, провели кілька творчих виставок. Одна з них – серії картин «Кольори волі» та «П’ятнашки» художників Єгора СТРЄЛКОВА і Марії ДІОРДІЧУК. Дванадцять картин серії «Кольори волі» Марія малювала просто неба в лютому під час Революції Гідності. Молоді митці вже представили цю виставку в Естонії, Фінляндії, Данії, Швеції та Італії. Серія «П’ятнашки» складається з 15 робіт і є рефлексією на все, що відбувається після Майдану на Сході та Півдні України.

Цим подіям були присвячені й деякі інші арт-інсталяції, які можна було побачити у приміщенні центру «DIYA», приміром викладений із труб донецький аеропорт. Ще одна цікава виставка з архіву Національної кіностудії ім. О. Довженка – скульптурні  композиції, які використовували як декорації для вітчизняних кінострічок. До речі, деякі з них показали на раритетних кіноплівках під час відкриття центру.

Наукова програма відкриття також була насиченою. Заступник директора Національного центру «Мала академія наук України» з навчально-виховної роботи Тетяна ПЕЩЕРІНА представила педагогів, які опікуватимуться освітою молоді в рамках діяльності центру. Перед аудиторією виступили вчитель Українського фізико-математичного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, заслужений учитель України Людмила ЗАСЄДКА, завідувач кафедри інформаційних технологій ЦПО ПАТ «Укртелеком», доцент радіотехнічного факультету НТУУ «Київський політехнічний інститут», кандидат технічних наукСергій МОГИЛЬНИЙ, молодший науковий співробітник Інституту фізіології НАНУ Олексій БОЛДИРЄВ, голова Ради молодих дослідників Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ Олександр СКОРОХОД, методист НЦ «Мала академія наук України», кандидат філософських наук Наталія ЛЕГКА та інші освітяни.

Очікуваний ажіотаж викликала виставкова зала, де провідний фахівець НЦ «МАНУ», кандидат економічних наук Євгеній ПАЩЕНКО представив зразки унікальних мінералів та метеоритів. Відвідувачі з цікавістю ознайомилися з багатомільярдною геологічною еволюцією різноманітного каміння, довідалися про Україну як територію найвищої у світі концентрації дорогоцінних каменів і про те, які з них і де можна знайти на Київщині. Кожен міг потримати в руках кремінь та дізнатися про перший кам’яний інструмент первісної людини, при обробці якого і добувався вогонь, і шліфувалася майстерність майбутнього Homo Sapiens.

Молодь заходила до цієї зали не тільки на запах і дегустацію ароматної кави, чаю та соків з солодощами на вибір (фуршет упродовж усього арт-вечора – «енергетична» родзинка організаторів), а й щоб подивитися крізь монітори цифрового мікроскопа чи тепловізора на цей світ і самих себе оком справжнього дослідника. Який сучасний інструментарій можна використовувати молодим науковцям – про це відвідувачі виставкової зали почули від завідувача відділу створення навчально-тематичних систем знань НЦ «МАНУ», кандидата педагогічних наук Ігоря ЧЕРНЕЦЬКОГО:

– На цій виставці представлені унікальні прилади, які є в лабораторії «МАНлаб». У першу чергу, це моделюючі комплекти відновлювальних джерел енергії розробки корпорації PHYWE, які дозволяють змоделювати і дослідити будь-яке альтернативне джерело енергії – для України це дуже актуальна тематика. У нас представлений цифровий спектроскоп, що дає змогу порівнювати спектри випромінювання, які дають різноманітні тіла, та ідентифікувати їх. Ще один прилад – тепловізор, який дає можливість бачити термограми різних об’єктів, що випромінюють тепло.

На виставці представлений практикум з аналізу води, розроблений у лабораторії «МАНлаб».  Ця розробка втілена у шкільний курс, під неї виданий навчальний посібник. Також показуємо можливості сучасної біології з використанням цифрових мікроскопів, які дають змогу не тільки подивитися на досліджувані об’єкти, а й виміряти їх, сфотографувати, записати відео і потім аналізувати сучасними засобами. Тут можна ознайомитися і з моделлю геотермального джерела енергії – гейзера, аби зрозуміти принцип його роботи.

Завершила урочисте відкриття розмаїта музична і театральна програма. Перед глядачами зі старовинними та сучасними піснями виступили Василь ЛЮТИЙСергій ВАСИЛЮК (соліст гурту «Тінь Сонця»), гурти «Хорея Козацька», «Десь Там» і «Гуляйгород». Запам’яталася гостям і вистава акторів театру Володимира Завальнюка «Перетворення» – на сцені оплески заслужили всі.

Наразі заплановано кілька заходів у рамках роботи центру «DIYA», що пройдуть найближчим часом. Серед них – фестиваль соціальної відеореклами «Молодія», вистава «Ікар», екологічний фестиваль «ДІЙ FEST». Також у планах центру – організувати тісну співпрацю між митцями і науковцями, зокрема створити музичну групу, де окрім традиційних музичних інструментів «гратимуть» і технічні пристрої, приміром 3D-принтер. Відвідати заходи або стати їх учасником зможе будь-хто – достатньо лише зареєструватися і стежити за подіями Центру науки та мистецтва «DIYA».

Источник: http://man.gov.ua/ua/news/academy_news/vidkrittya-laboratoriyi-diya