Перший завод по розведенню джмелів-запилювачів

Извините, этот текст доступен только на “украинский”.

Українці навчились заробляти на джмелях
Аграрно-дослідницька фундація «Жива країна» в 2016 р. побудувала перший завод по розведенню джмелів-запилювачів виробничою потужністю 6-10 тис. джмелиних сімей на рік, а зараз готується до запуску другої черги, що дозволить подвоїти потужності підприємства.

Про це в інтерв’ю Agravery розповів директор фундації Богдан Мазницький.

За його словами, щоб якісно відпрацювати технологію знадобилось два роки, і зараз компанія має вже 4-5-те покоління джмелів, які плідно працюють в українських господарствах.

«Прогресивні аграрії уже давно зрозуміли, що потрібно керувати процесом запилення рослин, а не залежати від примх природи. Для деяких рослин це взагалі є визначальним фактором розвитку. Таке запилення набагато більш зручне та ефективне, аніж за допомогою спецпрепаратів або вручну. Так, наприклад, запилення джмелями використовують у майже 90% системних теплиць, зокрема і в Україні, а також для відкритого ґрунту — овочевих плантацій та садів», — розповідає Богдан Мазницький.

Також, відзначив він, минулого року проводили виробничі дослідження у господарствах на насадженнях малини — отримали збільшення врожаю ремонтантної малини на 20-30%.

«Спектр використання джмелів достатньо широкий — маємо відчутний ефект для культур як закритого ґрунту, так і відкритого. Втім, тут теж є свої особливості. Приміром, джмелі дуже добре працюють на томатах, проте при ціні помідорів з поля у 2 грн, навряд чи буде доцільним вкладати гроші у їх запилення. Загалом, на нашу думку, джмелі можуть використовуватись на всіх овочевих та плодових культурах, вартість яких перевищує 20-40 грн за кілограм», — підсумував спеціаліст.

Джерело: http://agroportal.ua/ua/news/zhivotnovodstvo/ukraintsy-nauchilis-zarabatyvat-na-shmelyakh/