SunnyDay – перший український сонячний хакатон

Sorry, this entry is only available in Ukrainian.

SunnyDay – перше в Україні змагання між командами молодих технічних спеціалістів по створенню ефективного і відтворюваного в непромислових умовах сонячного концентратора. Всі створені моделі та їх креслення стануть загальнодоступними через відкрите (open-source) ліцензування. Організатори: EnergyTorrent, Geek Workspace.

Виклик Інновації у сфері використання відновлюваних джерел енергії є однією із важливих викликів для стійкого розвитку у всьому світі. Стійкий розвиток значною мірою залежить від того, наскільки швидко будуть впроваджуватись у життя проекти із використання відновлюваних джерел енергії.

Для України цей виклик є ще більш значним у зв’язку із використанням великої кількості викопних енергоносіїв та значним відтоком коштів із державного, місцевих та сімейних бюджетів. Лише зусиль держави у таких умовах буде недостатньо. Потрібні масові впровадження проектів із використання відновлюваних джерел енергії.

Досягти такого результату за рахунок спонсорованих державою або комерційних проектах за нинішнього стану бюджету та економіки – практично неможливо.

Саме тут на допомогу приходять соціальні інновації: колективна розробка обладнання для використання відновлюваних джерел енергії. В результаті об’єднання зусиль команд спеціалістів у сфері відновлюваної енергетики отримуємо технологію, що доступна для копіювання та використання всім через механізм open-source ліцензування (ліцензування, що дозволяє будь-кому використовувати спільну розробку).

Ідея

Команди EnergyTorrent та Geek Workspace об’єднали зусилля для такої колективної розробки з допомогою хакатону SunnyDay. Хакатон – змагання/конкурс команд розробників сфокусоване навколо тієї чи іншої технології чи технологічної проблеми.

Команди, що беруть участь у SunnyDay змагаються за призи та звання кращих розробників концентратора сонячної енергії. В результаті буде розроблено кілька варіантів сонячних концентраторів, котрі будуть доступні для загального користування через механізм відкритих ліцензій.

Наявність креслень та детальних технологічних описів, котрі можна завантажити з Інтернету (сайт EnergyTorrent) суттєво полегшить реалізацію багатьох малих проектів з використання відновлюваних джерел енергії. Це стане можливим завдяки тому, що наявність такої безкоштовної інформації зробить подібні проекти доступними для багатьох активістів та ентузіастів з відновлюваних джерел енергії, котрі не можуть дозволити собі дорогі концентратори промислового виробництва. Наявність креслень та детальних технологічних описів, котрі можна завантажити з Інтернету (сайт EnergyTorrent) суттєво полегшить реалізацію багатьох малих проектів з використання відновлюваних джерел енергії. Це стане можливим завдяки тому, що наявність такої безкоштовної інформації зробить подібні проекти доступними для багатьох активістів та ентузіастів з відновлюваних джерел енергії, котрі не можуть дозволити собі дорогі концентратори промислового виробництва.

Цілі хакатону

Основними цілями хакатону є такі:

• Популяризація зеленої енергетики та “”інновацій знизу”” у цій сфері

• Просування підходу хакатону–конкурсу і sharing is caring

• Популяризація і залучення людей в EnergyTorrent

• Популяризація і залучення людей в Geek Workspace

• Створити перші сонячні концентратори для EnergyTorrent

Тема хакатону

Темою SunnyDay стануть концентратори сонячного випромінювання.

Розробка недорогих і застосовних сонячних концентраторів, котрі можна зробити в непромислових умовах, є одним із передумов масового використання сонячної енергії.

Ще однією передумовою для такого масового впровадження є загальна доступність відповідних технологічних схем для широкого загалу. Саме тому, сонячні концентратори розроблені для цього хакатону будуть випущені під відкритими ліцензіями.

Концентрована сонячна енергія (CSP – ConcentratedSolarPower) – один із перспективних напрямків технологій відновлюваної енергетики, котрий, зокрема, дозволив Іспанії вийти на лідируючі в Європі позиції в сфері відновлюваної енергетики.

Використання такої технології домогосподарствами та фермерами в Україні (особливо у південній частині) дозволить суттєво оздоровити енергоспоживання, зробити їх більш автономними в сфері постачання енергії, позитивно вплине на довкілля.

Завдання для учасників

Завданням для команд-учасників буде створити працюючий концентратор сонячної енергії (CSP), що включає:

1. Короткий опис принципу роботи

2. Перелік матеріалів/компонентів (бажано вказати вартість матеріалів)

3. Інструкція з виготовлення та збирання

4. Робочий прототип

Роботу команд-учасників буде оцінювати професійне журі, що не входитиме до складу організаторів та буде запрошене із інституцій, що володіють відповідною експертизою в сфері відновлюваних джерел енергії

Типи учасників

В цій події братимуть участь два типи учасників із окремими призовими фондами:

“Ранні пташки”” – команди, за заздалегідь готують частини свого сонячного концентратора і на самому хакатані займаються лише його налаштуванням

“Пізні пташки”” – команди, що займаються розробкою і виробництвом деталей безпосередньо під час самого хакатону

Дата й місце

SunnyDay відбудеться 6-8 червня 2014 року на території GeekWorkspace (м. Київ, кіностудія ім. Довженка, вул. Перемоги 4).

Партнери

Партнерами події на сьогодні вже є ряд дружніх проектів та компаній:

• KHackerSpace (Харків)

• Hack Lab (Київ)

• Атмосфера.ua – компанія-лідер із встановлення сонячних геліоколекторів в Україні